• Μειωμένη τιμή

Ανθολόγιο Θεατρικών Μονολόγων Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς - Ειρήνη Κανακάκη

23,32 €
20,99 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ
Ποσότητα

Στο Ανθολόγιο Θεατρικών Μονολόγων Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς ανθολογούνται τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων από την κλασική μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Υπάρχουν Εισαγωγές στην τραγωδία, την αρχαία, μέση, νέα κωμωδία, το μίμο, και στα είδη των ελληνιστικών χρόνων μέσω των  βιογραφικών στοιχείων των συγγραφέων, ή της παρουσίασης των μύθων, ή της ενότητας έργων (π.χ. Θεών Διάλογοι, Εταιρικοί Διάλογοι), τα οποία παρατίθενται σε κάθε περίπτωση, οι μονόλογοι που έχουν επιλεγεί απ’ το κάθε ένα ξεχωριστά και τέλος η ταυτότητα της έκδοσης και του μεταφραστή που επιλέχθηκε. Έχει τηρηθεί κατά το δυνατόν διαδοχική χρονολογική σειρά με κριτήριο τον χρόνο γραφής των έργων. Κατά συνέπεια έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και δείγματος γραφής όλων των ακέραια διασωθέντων έργων των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μένανδρου και Ηρώνδα, αλλά και κατ’ επιλογήν από τα ακέραια διασωθέντα έργα, που προσφέρονται δραματουργικά και υποκριτικά των Θεόκριτου και Λουκιανού. Περαιτέρω, παρατίθενται: ένα χρήσιμο αλφαβητικό ευρετήριο όρων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας και ακολούθως στις σημειώσεις η καταγραφή ανά συγγραφέα και έργο όλων των ταυτοτήτων των μεταφράσεων και αποδόσεων, που έχουν εκδοθεί από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και σήμερα που εντοπίστηκαν στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και διασταυρώθηκαν με τα αρχεία του ΕΚΕΒΙ. Τέλος καταχωρείται τόσο η γενική όσο και η ειδική βιβλιογραφία, που χρησιμοποιήθηκε. 

     Η σύνθεση αυτής της συλλογής στοχεύει να δημιουργήσει έναν ιστό που θα καθοδηγεί στο μονοπάτι της αρχαίας ελληνικής δραματουργικής πορείας, της μήτρας της τέχνης του θεάτρου. Αποτελεί το πρώτο μέρος της προσπάθειας να καλυφθεί η πορεία του ελληνικού θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, σε συνδυασμό με το Ανθολόγιο Θεατρικών Μονολόγων-Ξένοι Συγγραφείς, που ήδη κυκλοφορεί, επιθυμία μας είναι να ολοκληρωθεί η ύπαρ­ξη πρακτικών βοηθημάτων ή επιτομών της θεατρικής τέχνης χρήσιμων για τους σπουδαστές, τους δασκάλους και πάσης φύσεως συνενόχους θεωρητικά και πρακτικά της υποκριτικής τέχνης, ή τελικά, απλώς εκείνων που την αγαπούν και επιθυμούν να αποκτήσουν μια «μικρή θεατρική βιβλιοθήκη».

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

 […] Όπως και στο παρελθόν η σύνθεση αυτής της συλλογής κατ’ αρχήν προέκυψε για να καλύψει ένα διαπιστωμένο κενό και μια χρηστική κοινή ανάγκη όσων ενσκήπτουν στη σπουδή της υποκριτικής τέχνης. Έτσι αξιώνει να αποτελέσει τη συνέχεια του Ανθολογίου των Ξένων Συγγραφέων ως πρακτικό βοήθημα, ως μία «επιτομή μονολόγων». Μόνο που εδώ ο ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να κάνει έστω μια πρώτη γνωριμία με όλους τους συγγραφείς και όλους τους μύθους των ακέραια σωζόμενων έργων της κλασικής αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.

Η διαδικασία ανθολόγησης των μονολόγων αποτελεί πάντα ένα δύσκολο

εγχείρημα, όμως ο περιορισμός της χρονικής έκτασης της εργασίας έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγιστεί η ανάγκη της πληρότητας, και να περιοριστεί το υποκειμενικό στοιχείο. 

Εξαιρετικά δυσχερής πρόκληση ήταν η επιλογή σε κάθε περίπτωση από την 

πληθώρα των μεταφράσεων. Εδώ η προσπάθεια που καταβλήθηκε συνίσταται στην αντιπροσώπευση της εργασίας των περισσότερων μεταφραστών. Η ίση απόσταση τηρήθηκε ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις σε βάρος της προσωπικής επιλογής. Περαιτέρω στο τέλος της εργασίας παρατίθενται σε Σημειώσεις, όπως ανευρέθηκαν από τον ηλεκτρονικό δημόσιο κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης 

και τα ηλεκτρονικά αρχεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου οι «ταυτότητες» 

των υπολοίπων μεταφράσεων οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις αρχές του 

εικοστού αιώνα μέχρι και την ολοκλήρωση του παρόντος. Με το ανωτέρω 

εγχείρημα παραδίδεται μια κατά το δυνατόν πλήρης συλλογή των ονομάτων των μεταφραστών που η εργασία τους έχει εκδοθεί. [...]

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

   Εύλογα, το βιβλίο που κρατάτε θα θεωρηθεί δεύτερο μέρος του

Ανθολογίου Θεατρικών Μονολόγων Ξένων Συγγραφέων, που τη

στιγμή αυτή βρίσκεται στη δεύτερή του έκδοση. Τα δεδομένα, συνεπώς,

και οι βασικές κατευθύνσεις, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται παρόμοια με

εκείνα του πρώτου τόμου. Δηλαδή: πρόκειται για βιβλίο κατά κύριο

λόγο χρηστικό, προορισμένο να εκπληρώσει τον ίδιο σκοπό στον ίδιο

κύκλο προσώπων. Διεκδικεί επιστημονική αρτιότητα με την έννοια της

σοβαρότητας και της ενημερότητας, όχι με εκείνην της ερευνητικής

πρωτοτυπίας. Και, όπως προκύπτει από τον τίτλο του, πρόκειται και

πάλι για Ανθολόγιο Θεατρικών Μονολόγων, αυτή τη φορά των Αρχαίων

Ελλήνων Δραματικών Ποιητών. Εδώ εξαντλούνται οι ομοιότητες.

Τα σωζόμενα αρχαία ελληνικά δράματα στο σύνολό τους ή περίπου

είναι δεδομένα, γνωστά και ολιγάριθμα. Συνεπώς, αναμένεται αυτή

η ανθολόγηση να μην είναι επιλεκτική ως προς τα ανθολογούμενα

δράματα, αλλά να ανθολογεί μονολόγους από όλα τα σωζόμενα

δράματα ανεξαιρέτως. Όχι μόνο γιατί όλα είναι αριστουργήματα με

δύναμη διαχρονική. Επιπλέον και κυρίως, διότι αυτά είναι δικά μας.

Αν όχι τίποτε άλλο, γράφτηκαν και πρωτοδιδάχθηκαν από ποιητές

που μιλούσαν τη δική μας γλώσσα, που ζούσαν στο δικό μας τόπο

και που, μαζί με άλλα ανθρώπινα δημιουργήματα εξίσου οικουμενικού

χαρακτήρα, προσδιόρισαν σε βάθος χιλιετιών την έννοια της

ελληνικότητας, αν και όσο η έννοια αυτή είναι προσδιορίσιμη. […]

Ιωάννης Σχινάς, Τακτικός καθηγητής της Νομικής Σχολής, πρώην πρύτανης Δ.Π.Θ.

 

Αριθμός σελίδων: 528

ISBN: 978-960-99677-3-0

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2012

Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο

Διαστάσεις: 14x21

Βιογραφικό

Η Ειρήνη Κανακάκη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Παρακολούθησε θεατρικές σπουδές στο Atelier Υποκριτικής του Κέντρου Λαϊκού Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή Αθηνών (του Γ. Θεοδοσιάδη). Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση.

Εξέδωσε το θεατρικό έργο διασκευασμένο σε νουβέλα «Άσε με να καπνίσω το δάκρυ σου» (εκδόσεις «Πλέθρον», 1996).

Ασχολείται με την πρωτότυπη γραφή, τη διόρθωση, την επιμέλεια, τη μετάφραση κειμένων. Έχει εκδοθεί ήδη το έργο της Ἀνθολόγιο θεατρικών Μονολόγων –Ξένοι συγγραφείς’ και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει το ‘Ανθολόγιο Μονολόγων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων’.

Τo 2008 η «Πορφύρα» εξέδωσε την πολιτική παρωδία της «7 Συγγραφείς κάνουν βαρελάκια στους τάφους τους». 

Το 2010 εγκρίθηκε η εκπόνηση διδακτορικής της διατριβής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.