• Μειωμένη τιμή

Οι άγκυρες δεν ωφελούν - Ρίτσα Μασούρα

12,72 €
11,45 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ
Ποσότητα

Εκείνο το ήσυχο βράδυ του Σεπτέμβρη

περπατούσες σαν τον Χριστό 

στον αφρό της θάλασσας.

Ήταν η βιάση σου μεγάλη,

ο προορισμός σου ασαφής.

Προς στιγμήν  

νόμισα πως ήθελες να φτάσεις

ως εκείνη τη βάρκα

που λικνίζονταν χωρίς κουπιά.

Μου ’χες πει: 

«Θα ’χει άγκυρα. 

Δεν μπορεί να στέκει εκεί τόσες ώρες».

Σου ’χα πει: 

«Καμιά φορά, οι άγκυρες δεν ωφελούν.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγκυροβολούν,

πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να φεύγουν,

ακόμη κι αν οι καιροί λυσσομανούν».

Η ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου Ρίτσας Μασούρα «Οι άγκυρες δεν ωφελούν» διατρέχει τον παρελθόντα και παρόντα χρόνο με αστραπιαία ταχύτητα, συμπυκνώνοντας σε οριοθετημένους στίχους μηνύματα προς ζώντες και νεκρούς, περιγράφοντας, παράλληλα, πραγματικές ή φανταστικές καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν ή απασχόλησαν κατά καιρούς την ίδια και το περιβάλλον της. Εμμέσως, η Ρίτσα Μασούρα επιχειρεί να περάσει ρεαλιστικά μηνύματα για την έννοια της ζωής και του θανάτου, του έρωτα, της χαράς, του λυγμού, του πόνου, μα κυρίως για την έννοια της αντοχής και ανοχής του ανθρώπου,  με στόχο να ευαισθητοποιήσει εκείνους  που έχουν φτάσει ως ένα κομβικό σημείο της ζωής τους και επιθυμούν να πάνε λίγο πιο πέρα.

 

Αν και ποτέ δεν έχει δηλώσει ποιήτρια, παρά μόνον δημοσιογράφος, είναι καταλυτική η απόφασή της να τσαλακωθεί και να εκτεθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της απόφασης και πάντα με την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθεί για την ίδια μια πολύ πιο αποδεκτή εικόνα του κόσμου. 

 

Οι εικαστικές παρεμβάσεις, με τον γενικότερο τίτλο «Το γράμμα που δεν έφτασε»  ανήκουν στον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Κατά μια ευτυχή συγκυρία τα έργα δένουν απόλυτα με το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής, καθώς σχεδόν όλα τα ποιήματα θυμίζουν επιστολές που δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες τους. 

Σελ. 108

ISBN: 978 618 5101-99-2

 

Βιογραφικό

 

 Η Ρίτσα Μασούρα είναι δημοσιογράφος, επί σειρά ετών αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων και ελεύθερου ρεπορτάζ στην εφημερίδα Καθημερινή, με 13ετή θητεία στη δημόσια τηλεόραση, freelance blogger στην HuffingtonPost.gr,   διαχειρίστρια του ειδησεογραφικού -πολιτιστικού μαγκαζίνο Globalview.gr, διευθύντρια του free press Βορείων Προαστείων «Εφημερίδα», μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και social media freak. 

Αν και γεννήθηκε στον Πειραιά, αισθάνεται όλο και περισσότερο Αρκάς – εκ του πατρός -  με καταγωγή από την Τεγέα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και διαθέτει πείρα σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας πάρει συνεντεύξεις από σημαντικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού χώρου, όπως ο Ζισκάρ Ντ Εστέν, ο Λωράν Φαμπιούς, ο Αλαίν Ζυπέ,  η Αρβελέρ κ.α. Σε καιρούς χαλεπούς, δίδαξε ΜΜΕ και Κοινωνική Πραγματικότητα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Παρασκευής και στη Βιβλιοθήκη Αι. Λασκαρίδη στον Πειραιά.  Στον ελεύθερο χρόνο της καταβυθίζεται στη δική της «ρεαλιστική» ποίηση, αποτυπώνοντας κατά καιρούς εικόνες της ζωής της και της ζωής των άλλων.   Είναι μητέρα δύο αγοριών.