• Μειωμένη τιμή

Σκιές στο Φως - Δημήτρης Χαβάτζας

15,90 €
14,31 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ
Ποσότητα

Στο πρώτο μέρος της έκδοσης, μέσω αυτοβιογραφικών αφηγήσεων, παρακολουθούμε την πορεία του συγγραφέα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, με φόντο τα σκληρά χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, την ενηλικίωσή του, τις σπουδές στην Ελλάδα και την εξέλιξή του σε νοσοκομεία του εξωτερικού, την επιστροφή του στην πατρίδα και την ενασχόλησή του ως Αγγειοχειρουργoύ. 

Παράλληλα, προσωπικότητες και σύμβολα από την πολιτική και θρησκευτική ζωή, αλλά και από τον χώρο του πολιτισμού εντοπίζονται, ανασύρονται και παρουσιάζονται στην προσπάθεια του γιατρού-συγγραφέα να τους αποδοθεί η πρέπουσα τιμή, εύφημος μνεία.

Στο δεύτερο μέρος ο ενδιαφερόμενος νέος γιατρός θα βρει περιλήψεις διατριβών, αποτελέσματα ιατρικών ερευνών και όσα άλλα καλοπροαίρετα θέλει να παραδώσει η αναγνωρισμένη πείρα στις νεότερες γενιές.  

Στο βιβλίο επισημαίνονται οι Σκιές, οι σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αναδεικνύεται το Φως, το τάλαντο και ο εξευγενισμένος κάματος κάθε άξιου ανθρώπου. 

Με τους άξιους οι ανά τον κόσμο πνευματικές αποικίες των αρχαίων Ελλήνων ευημερούν, γιατί στη διοίκησή τους, στο ανθρώπινο μέτρο του εφικτού «οι βασιλείς φιλοσοφούν και οι φιλόσοφοι βασιλεύουν».

Αριθμός σελίδων: 334

ISBN: 978-618-5101-43-5

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2017

Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο

Διαστάσεις: 14Χ21

Βιογραφικό

Δημήτρης Χαβάτζας MD, MS, FACS Επισκέπτης Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής 

Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Αττικής. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από δίμηνη κρουαζιέρα με ξένους στην Ανατολική Μεσόγειο ως ιατρός πλοίου, έφυγε στο εξωτερικό.

Ειδικεύτηκε στη Γενική και μετά στην Αγγειακή Χειρουργική υπηρετώντας σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα της Αγγλίας, στο Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο για οκτώ χρόνια. Συνέχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Χιούστον, στην Ατλάντα και στο Σαν Φρανσίσκο. 

Συνεργάστηκε με διακεκριμένους στο χώρο και απέκτησε αξιόλογη πείρα χειρουργική και ακαδημαϊκή δημοσιεύοντας πολλές εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Οι ιδέες του απέκτησαν μεγέθη και βρήκαν απήχηση και αποδοχή. Έλαβε επιστολές και κάρτες με ευμενή σχόλια από όλο τον πλανήτη, το Χάρβαρντ, τη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, την Ουψάλα, το Μπουένος Άιρες, την Πραιτόρια, την Αδελαΐδα, το Τόκιο, την Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών της Σιβηρίας και άλλα 368 κέντρα. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές του ονόματός του στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου άσκησε επιρροή με την πρωτοποριακή (την δεκαετία του 1970) θεραπεία των θρομβοεμβολικών παθήσεων με στρεπτοκινάση. 

Έγινε δεκτός ως επισκέπτης καθηγητής Αγγειοχειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τιμήθηκε με υποτροφίες από τη Βρετανική κυβέρνηση. 

Η επιστροφή του στη Μεταοθωμανική Ελλάδα της μικροπολιτικής των ημετέρων και του ρουσφετιού ήταν προβληματική και αναγκάστηκε να ιδιωτεύσει με γνώμονα το «Μακάριόν ἐστι μᾶλλον διδόναι ἢ λαμβάνειν». 

Για την Ελλάδα προσδοκά αξιοκρατία και ισοπολιτεία, λίγη βασιλεία των ουρανών. 

Ευρύτερα στον κόσμο βλέπει τις μεγάλες προσδοκίες του Κάρολου Μαρξ να ξεπέφτουν σε χίμαιρες, τις σκιές να πυκνώνουν και « το φῶς το ἱλαρόν» να φαντάζει απόμακρο στον χώρο της ουτοπίας.