• Μειωμένη τιμή

Ελλάδα-Ρωσία 1875-1878 Σελίδες ιστορίας - Σεργκέι Τσεχμίστρενκο

12,72 €
11,45 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ
Ποσότητα

Η ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που γνώρισε η Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα, η κρίση του «Ανατολικού ζητήματος» παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός Ρώσου ιστορικού, με την αξιοποίηση πλούσιου αρχειακού υλικού του Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας. 

Με ιδιαίτερη έμφαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας, με εκτεταμένες αναφορές στα ονόματα των πρωταγωνιστών της εποχής και τη δράση τους, με βαθιά γνώση της εσωτερικής πολιτικής σκηνής της χώρας μας,  ο συγγραφέας Σεργκέι Τσεχμίστρενκο, καταγράφει με επιμέλεια βυζαντινού χρονικογράφου την εξέλιξη της κρίσης τόσο στο εθνικό κέντρο, όσο και στις επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με ελληνικό πληθυσμό που περίμεναν την απελευθέρωσή τους. 

Παράλληλα, ο αναγνώστης παρακολουθεί το διπλωματικό πόλεμο που διεξάγεται άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο, προκειμένου κάθε μεγάλη δύναμη της εποχής, να διαμορφώσει το κατάλληλο για εκείνο περιβάλλον, από το οποίο θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. 

Ένα βιβλίο για το «Ανατολικό ζήτημα» το οποίο καθόρισε επί δεκαετίες την ελληνική πολιτική ζωή και, παρόλα αυτά, παρέμεινε άλυτο μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους, τον επόμενο, 20ο αιώνα.

 

Από τον Πρόλογο του μεταφραστή του βιβλίου: Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Το βιβλίο «Η Ελλάδα και η Ρωσία κατά την Ανατολική κρίση 1875 – 1878 Σελίδες ιστορίας», του Σεργκέι Τσεχμίστρενκο, εκδίδεται σε μια περίοδο όπου είναι αναγκαία η μελέτη του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος του νέου ελληνικού κράτους, σε μια προσπάθεια αναστοχασμού των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή την ολόπλευρη κρίση μοντέλου τη χώρα. Ακόμη πιο αναγκαία είναι η δυνατότητα να διακριβώσουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι, σε μια προσπάθεια να σπάσει ο αέναος φαύλος κύκλος της ομφαλοσκόπησης που διακρίνει τη βαθιά τραυματισμένη εθνική αυτοσυνείδηση. 

Κριτικές για το βιβλίο: 

Βιβλία σχετικά με τη νεοελληνική ιστορία είναι εξαιρετικά σπάνια στη χώρα μας. Γι’ αυτό και μόνο να χαιρετίσουμε μπορούμε την εμφάνιση του περιεκτικού αυτού έργου. Γραμμένο με γλώσσα στρωτή, αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, ενώ τα συμπεράσματα του συγγραφέα εντυπωσιάζουν. 

Τ. Β. Νικίτινα, διδάκτωρ Ιστορίας, Σχολή Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Μ. Β. Λομονόσοφ».

Το βιβλίο του Τσεχμίστρενκο είναι ένα λαμπρό δοκίμιο για την τύχη της αυτοκρατορίας, η οποία δεν υπήρχε στο χάρτη της Ευρώπης εδώ και 500 χρόνια. Το Βυζάντιο ήταν εκείνο που ένωσε τους Έλληνες και τους Σλάβους σε ένα μίγμα, το οποίο αρχικά υπονόμευσε την Οθωμανική αυτοκρατορία, και στη συνέχεια έγινε η αιτία για τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας και της αυτοκρατορικής Ρωσίας. 

Νικολάι Ουσκόφ, πρόεδρος της ομάδας «Ζήσε!», επικεφαλής του προγράμματος «Σνομπ», διδάκτωρ Ιστορίας

Ο Σεργκέι Τσεχμίστρενκο εκπροσωπεί μια εντελώς νέα γλώσσα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Αν όλοι οι ιστορικοί έγραφαν τα έργα τους σε μια τέτοια συναρπαστική γλώσσα τεκμηρίωσης, δεν θα μπορούσαμε να παραπονεθούμε για την άγνοια του μέσου ανθρώπου ως προς τα ιστορικά θέματα. 

Στανισλάβ Κούτσερ, πολιτικός αναλυτής, ιστορικός

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1963 στη Μόσχα. Το 1985 αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Μ. Β. Λομονόσοφ», με ειδίκευση στην ιστορία της Ρωσίας, της Ελλάδας και των λαών της Βαλκανικής κατά τον 19ο αιώνα. Το 1990 ανακηρύχθηκε διδάκτορας, υποστηρίζοντας τη διατριβή του στο Ινστιτούτο Σλαβικών και Βαλκανικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ (νυν Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Σπουδών).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή ιστορικά συνέδρια, διασκέψεις και συμπόσια, και μεταξύ αυτών στο Βαλκανικό Συνέδριο στη Σόφια (1989) και στο Διεθνές Ιστορικό Συνέδριο στη Μαδρίτη (1990). Από το 1992 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Ρωσίας. 

Διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης στα περιοδικά «Delovye ljudi» (Επιχειρηματίες) και «Bol’schoi Biznes» (Μεγάλες Επιχειρήσεις) μια έκδοση του αμερικανικού Fortune στη Ρωσία. Στη συνέχεια ίδρυσε τα μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά «Ribalka na Rusi» (Το ψάρεμα στη Ρωσία) και Spinning Traveller, του τηλεοπτικού σταθμού Komersant TV. Από το 2012 είναι διευθυντής του Ινστιτούτου της Νέας Ρωσίας. Βασική αποστολή του Ινστιτούτου είναι η ιδεολογική υποστήριξη του πολιτικού κόμματος «Πολιτική πλατφόρμα» και του επικεφαλής του Μιχαήλ Πρόχοροφ.