• Μειωμένη τιμή

Κεντρική διοίκηση-Αποκέντρωση, Πολύπλευρη διακυβέρνηση-ΟΤΑ - Βασίλης Μαστρογιάννης

19,08 €
17,17 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ
Ποσότητα

(περιλαμβάνεται ο N. 5056/ 2023)

Παρατίθενται:

Προτάσεις ανασυγκρότησης της Πολιτείας

Μελέτη περίπτωσης ηλεκτρονικής διασύνδεσης Υπηρεσιών και συναφές Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης

 Ισονομία, Διακυβέρνηση, Λαϊκή Κυριαρχία, Άμεση και Συμμετοχική Δημοκρατία, Τοπική Αυτονομία, Αποκέντρωση, Αποσυγκέντρωση, Εγγύτητα, Κοινωνία των Πολιτών και τελικά Πολιτεία, όπως την οραματίστηκαν οι φιλόσοφοι της Κλασικής Εποχής, αλλά και οι εφαρμοστές της όπως ο Κλεισθένης ο Περικλής κ.α., δεν είναι έννοιες κενές περιεχομένου. 

Η ακριβής νοηματοδότησή τους και η πιστή εφαρμογή τους, ίσως να έδινε σήμερα μία διέξοδο στα ανυπέρβλητα προβλήματα και τα συνεχή αδιέξοδα που δημιουργούνται στις κοινωνίες και τους θεσμούς, από την εφαρμογή διάφορων παραλλαγών και παραφράσεών τους στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

…Ο σημερινός δημοκρατικός πολιτισμός δεν φαίνεται να έχει ακόμα ανακαλύψει τις αρχές και τις αξίες που αυθεντικά του αρμόζουν. 

…Η σύγχρονη Πολιτεία δεν πρέπει να εκφράζεται από μια δογματική γραφειοτυπολατρική και συγκεντρωτική λειτουργία, ως όργανο εξυπηρέτησης της εκάστοτε εξουσίας, των ολίγων και των ομάδων πίεσης (lobbies), αλλά να εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών και να υπηρετεί πιστά τους θεσμούς. 

…Με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διακυβέρνησης οι οποίες τόσο στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί και με μέτρα αποκέντρωσης και αποσυγκέντρωσης δομών και εξουσίας, που στόχο (θα πρέπει να) έχουν την ευρύτατη συμμετοχή των πολιτών στην διαχείρισή της, θα επιτευχθεί η πολυπόθητη δημοκρατική πολιτική κοινωνία, η οποία δεν θα έχει στραμμένο το βλέμμα της μόνο στο παρόν και στον υπερκαταναλωτισμό, αλλά κυρίως στο μέλλον και την αειφορία.

ISBN: 978 618 5738 23 5

Σελ. 456

Διάσταση 14Χ21

 Ο Βασίλης Μαστρογιάννης γεννήθηκε στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας και διέμεινε διαδοχικά μέχρι την ενηλικίωσή του στο Γοργοπόταμο, Λαμία και Ν. Κρίκελλο. Σήμερα, ζει στην Αθήνα.

Είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου.

Κατέχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο.

Από το 2017 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Δημόσια Διοίκηση) και τα τελευταία 15 χρόνια στην Αστυνομική Ακαδημία.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας και στην Αθήνα.

Διετέλεσε, επί τέσσερα χρόνια, επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για την Εποπτεία της Αγοράς και την Αντιμετώπιση Παραεμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

 Συμμετείχε στην Επιστημονική «Επιτροπή Πανούση», που συγκρότησε η ΠΕΔ Στερεάς, για την Ίδρυση του «Δελφικού Πανεπιστημίου» Στερεάς.

Έχει γράψει επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά περιοδικά, όπως την ‘Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου’ τον ‘Συνήγορο’, την ΄Ποινική Δικαιοσύνη’ και τη ΄Διοικητική Δίκη΄, σχετικά με την Τοπική Αστυνόμευση, τις Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, το Παραεμπόριο, τη Διοίκηση Υπηρεσιών, την Ενδοοικογενειακή Βία κ.α.

Αρθρογραφεί σε ειδησεογραφικές έγκριτες ιστοσελίδες και σε εφημερίδες.

Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Παπαθωμά κι έχουν μία κόρη, τη Βάλια. 

Άλλα έργα του ιδίου: 

-Το Ποτάμι της Σιωπής (μυθιστόρημα) 2018

-Δημοτική Αστυνόμευση 2019

-Με περίσκεψη 2020

-Ανυπότακτη ψυχή 2021

-Διοίκηση Υπηρεσιών 2022

-Με φρόνηση 2023

-Εγχειρίδιο Διοίκησης και Δικαίου 2023