• Μειωμένη τιμή

Αριάδνη - Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου

15,90 €
14,31 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ
Ποσότητα

Κατά τη Μυθολογία, η Αριάδνη, κόρη τού Μίνωα και τής Πασιφάης, ερωτεύθηκε τον Θησέα, τον οποίο βοήθησε να εξοντώσει τον Μινώταυρο και να βγει από τον Λαβύρινθο. Κατά την επικρατέστερη μυθολογική παράδοση, ο Θησέας, φεύγοντας από την Κρήτη, πήρε μαζί του και την Αριάδνη, αλλά την εγκατέλειψε στη Νάξο, έχοντας ονειρευτεί τον θεό Διόνυσο να τού λέει πως πρέπει να φύγει από το νησί μόνος. Έτσι, η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο, όπου και παντρεύτηκε τον Διόνυσο. Επίσης, παραδίδεται πως η Αριάδνη είτε φονεύθηκε στη Νάξο από τη θεά Άρτεμη, ο δε Ζευς τής χάρισε την αθανασία, οδηγώντας την στον Όλυμπο, είτε εγκαταλείφθηκε από τον Θησέα στην Κύπρο, όπου και πέθανε κατά τη διάρκεια τού τοκετού. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αριάδνη τιμήθηκε από τους θεούς με τον αστερισμό τού Στεφάνου, ο οποίος παριστάνει το διάδημα που τής είχε χαρίσει ο Διόνυσος και τού οποίου οι πολύτιμοι λίθοι μεταβλήθηκαν σε αστέρια.   

Στο βιβλίο καταγράφεται η ζωή όχι μόνον τής Αριάδνης αλλά και των σχετιζομένων με αυτήν προσώπων, (τού Μίνωα και τής Πασιφάης, τού Θησέα και τού Διονύσου) όπως ακριβώς παραδίδεται από τα αρχαιοελληνικά και λατινικά κείμενα (ποιητικά και πεζά) και από τις σχετικές μελέτες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Επίσης, γίνεται εκτενής λόγος για τα έργα Νεοελλήνων Ποιητών και Πεζογράφων εμπνευσμένων από την Αριάδνη αλλά και για τις συνθέσεις έργων Κλασικής Μουσικής, πηγή έμπνευσης των οποίων ήταν και πάλι αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα και γοητευτική ιστορία τής αξιαγάπητης Αριάδνης.

ISBN: 978 618 5738143

Σελ. 270

Διάσταση 14Χ21

Η Γιόλα Αργυροπούλου–Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Υπηρέτησε ως μέλος του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής μέχρι και το 2016. Δίδαξε «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» στα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας –Αρχαιολογίας και Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία (Όμηρος, Λυρική Ποίηση, Ηρόδοτος, Ελληνιστική Ποίηση) και με τη Νέα Ελληνική Ποίηση (Οδ. Ελύτης, Γ. Ρίτσος, Νικ. Βρεττάκος, Τ. Λειβαδίτης). 

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια, και πολλές από τις ανακοινώσεις της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα Επιστημονικά Περιοδικά. Μερικές αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις της είναι: «Ακόντιος και Κυδίππη», «Τοπωνύμια της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης», «Σαπφώ και Θεόκριτος. Η φύση στο έργο τους», «Έρωτας και εξουσία. Μια νουβέλα του Ηροδότου και ο απόηχός της στο ελληνικό θέατρο  και τον ξένο κινηματογράφο», «Η παρουσία των θεών στο έργο της Σαπφούς», «Ο έρωτας στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου», «Ο θάνατος του Οδυσσέα (Από το αρχαιοελληνικό έπος στο νεοελληνικό θέατρο)», «Το παραμυθικό στοιχείο στην ιστορία του Λυδού βασιλιά Κανδαύλη». 

Το κύριο συγγραφικό, επιστημονικό της έργο φέρει τον γενικό τίτλο «Η φύση στο έργο του Θεοκρίτου» και αποτελείται από τρία βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν από το «Ινστιτούτο του Βιβλίου Α. Καρδαμίτσα» 2014-’16.

Το 2007, εκδόθηκε η πρώτη Ποιητική της Συλλογή με τίτλο «Θυμάσαι;». Το 2014, ακολούθησε η Ποιητική Συλλογή της με τίτλο «Έρωτος Ένεκεν», το 2017 η «Μυθολογία, Μούσα μου», το 2019 η μετάφραση της Ποιητικής Συλλογής του Paul Géraldy «Toi et moi», το 2021 η Ποιητική της Συλλογή «Νότες Νοσταλγίας».

Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο, και τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί περί τα 130 άρθρα της σχετικά με την ελληνική και την παγκόσμια ποίηση, τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο. 

Είναι μέλος του Δ.Σ. και Κοσμήτωρ του Συλλόγου Λόγου, Μουσικής και Τέχνης «Λίνος». Είναι, επίσης, μέλος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας», της «Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων», της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας», της «Πνευματικής Εστίας Παπάγου» και του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Έλευσις και Υδράνη».