• Μειωμένη τιμή

Γαλάζιο ενστερνίστηκα - Νέλλα Συναδινού

10,60 €
9,54 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ
Ποσότητα

   Ο τίτλος, θραύσμα από τους καταληκτικούς στίχους «Μα εγώ ήδη γαλάζιο ενστερνίστηκα / Στις σκιές το χαρίζω τις νύχτες» του πρώτου ποιήματος της συλλογής, συμπυκνώνει την πεμπτουσία του συνόλου των ποιημάτων: ποίημα, και κατάδυση στα κατάβαθα της ψυχής, που ανηλεώς ψηλαφίζονται∙ ποίημα, και ανάβρυσμα αφομοιωμένης στα κατάβαθα οδύνης, που αποκρυπτογραφείται∙ ποίημα, και μια αγωνιώδης άμα και πείσμων πορεία από τον πυθμένα πάνω στο φως∙ ποίημα, και καταστάλαγμα σε μια συνειδητοποίηση, που ευφρόσυνη ή μη, ωθεί σε αυτό-εξέλιξη. Αυτό-ψυχαναλυτικά, η γράφουσα χαϊδεύει τις πληγές της επί τον τύπον των ήλων. Δε βουλιάζει στη λάσπη της απεγνωσμένης ακινητοποίησης, ψάχνει το δώρο πίσω από τον πόνο.

  Ο καταιονισμός συναισθήματος δεν ξεχειλίζει σε πλημμυρίδα, μα τίθεται στην ελεγχόμενη κοίτη ρέοντος ποταμού. Η γραφή δεν είναι αυτόματη. Λέξη τη λέξη, στίχο τον στίχο, στροφή τη στροφή, διαφαίνεται επεξεργασία που μετριάζει τη συγκινησιακή φόρτιση. Επιστρατεύονται ισοσυλλαβίες στίχων, μέτρο, ακόμη και ομοιοκαταληξίες, ομού με σύγχρονες τεχνικές. Η ένταση υποφώσκει κάτω από τη επίπονα κατεργασμένη έκφραση.

  Η μορφή των ποιημάτων, με διαφοροποίηση γραμματοσειρών, συμμετρίες, χρήση σημείων, επιχειρεί μια σχεδόν εικαστική αποτύπωση, προς επίτευξη των παραπάνω στόχων. Η συνοδευτική εικόνα, ως καλλιτεχνική φωτογραφία, συνεπικουρεί.

   Το Νερό, η Γη, ο Αέρας, η Φωτιά, ως συστατικά στοιχεία της ανθρώπινης υπόστασης κατά την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, διαρρέουν και διατρέχουν.

   Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τέλος Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Αριθμός σελίδων: 110

ISBN: 978-618-5101-64-0

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2019

Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο 

Διαστάσεις: 17Χ24

Βιογραφικό

Γεννημένη στον Πειραιά, ζω στην πόλη, που αν και επίνειο των Αθηνών, διατηρεί την ξεχωριστή της φυσιογνωμία. Σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιστορικό Αρχαιολογικό τμήμα και στην Αγγλική Φιλολογία, λαμβάνοντας πτυχίο από τις δύο σχολές. Διορίστηκα ως φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησα έως πρόσφατα και η οποία μου απέδωσε το άμεσο γνώρισμά μου: καθηγήτρια ή καλύτερα, δασκάλα.

Χρισμένη το προνόμιο να αγαπώ τη δουλειά μου, συνεχίζω να ασχολούμαι με τα προσφιλή πεδία της Ιστορίας, της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Για έτη διατηρούσα μια στήλη σε τοπική εφημερίδα επί θεμάτων ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Κάποτε μου ζητήθηκε να αναλύσω ένα λογοτεχνικό έργο υπό έκδοση και έκτοτε έχω συμμετάσχει επανειλημμένα σε πάνελ βιβλιοπαρουσίασης ως ομιλήτρια, βιβλιοκριτικός. Βρίσκομαι συνέχεια στη διαδικασία απόκτησης νέας γνώσης, όπως μιας ξένης γλώσσας.

Πέρα από τα λογοτεχνικά και πνευματικά μου ενδιαφέροντα, ασχολούμαι ενεργά με εναλλακτικές μεθόδους αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος. Αγαπώ τη γυμναστική, το κολύμπι, τον χορό, μέσω των οποίων επιδιώκω την αδιάκοπη επαφή με τη ροή της ζωής.

Είμαι διαζευγμένη και μητέρα μιας κόρης, που με έκανε ευτυχισμένη γιαγιά ενός όμορφου εγγονού.

Το «Γαλάζιο ενστερνίστηκα» είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή.