Newsletter
 

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Γιώργος Χατζηδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από πολλά χρόνια. Αρχικά, ασχολήθηκε μα το σκίτσο και στη συνέχεια με την εσωτερική διακόσμηση. Έκανε εικονογραφήσεις βιβλίων, περιοδικών, μακέτες σε διαφημιστικά γραφεία, σχέδια επίπλων, σπιτιών και καταστημάτων. Από το 1965 στρέφεται προς το θέατρο σκηνογραφώντας παραστάσεις και το 1970 εκδίδουν με την Ελένη Παπασωτηρίου το ειδικό περιοδικό «Θεατρικά», που συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι το 1979, οπότε συνεργάζεται με την εφημερίδα «Μεσημβρινή ως θεατρικός κριτικός. Παράλληλα, δημοσιεύει άρθρα, θεατρικού κυρίως περιεχομένου, σε πολλά περιοδικά. Την ίδια εποχή εκδίδει το περιοδικό «Σκηνή και Οθόνη», που σύντομα θα διακόψει την έκδοσή του για να επανεκδώσει τα «Θεατρικά», που θα συμπληρώσουν μια εικοσαετία πριν σταματήσουν οριστικά. Όλο αυτό το διάστημα, γράφει θεατρικά έργα, διασκευές και μεταφράσεις, πολλά σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές και κείμενα για το ραδιόφωνο σκηνοθετώντας παράλληλα τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Συνεχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά είτε ως αρθρογράφος, είτε ως θεατρικός κριτικός. Έχει γράψει συνολικά 22 θεατρικά έργα. Τα 18 έχουν ανέβει σε κρατικά θέατρα και από ιδιωτικούς θιάσους, τα περισσότερα σκηνοθετημένα από τον ίδιο. Πολλά σενάρια για την τηλεόραση και αναρίθμητες ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία του, κυρίως με θέματα ιστορίας θεάτρου και ραδιοφωνίας με κορυφαίο το βραβευμένο έργο του «Ω, άγιε αιθέρα», το εκτενέστερο χρονικό της ραδιοφωνικής περιπέτειας στην Ελλάδα. Από το 1982 δίδασκε ασταμάτητα επί 28 χρόνια Ιστορία θεάτρου σε δραματικές σχολές και διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα ραδιοφωνίας στο ΙΟΜ και επί οκτώ χρόνια μέλος της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για θέματα παιδικού θεάτρου. Διατέλεσε επίσης τακτικό μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Εταιρείας Σκηνοθετών. Από το 2016 εκδίδει το θεατρικό περιοδικό - το μόνο έντυπο στο χώρο - «Τόπος Θεάτρου» και παράλληλα διατηρεί ηλεκτρονικό blog θεατρικών κριτικών και σχετικών άρθρων, την ΘΕΑΤΡΟΚΡΙΣΙΑ καθώς και μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Τόπος Θεάτρου» στο ψηφιακό metadeftero.gr. Συνεχίζει την συγγραφή, σκηνοθεσία και παραγωγή θεατρικών έργων με πιο πρόσφατα: τα έργα «Ε, στάσου ταύρε που με πας;» το 2012 (μια δεύτερη εκδοχή του έργου «Η Αρπαγή της Ευρώπης»), τον «Σκίρωνα», 2013, τον αισχυλικό «Προμηθέα, τα πάθη σου» το 2014 και τελευταίο, το καλοκαίρι του 2016, το έργο «Εγώ, η Αργώ».

Δημοσιεύματα για το βιβλίο
Προς το παρόν δεν υπάρχουν
Παρουσιάσεις

Προς το παρόν δεν υπάρχουν

Βίντεο για το βιβλίο

Προς το παρόν δεν υπάρχουν

Το προφίλ του συγγραφέα στο facebook

 

 
Γιώργος Χατζηδάκης
 
Θεατρικά
 
 

Τα τρία έργα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το βιβλίο αντλούν τα θέματά τους από τους μεγάλους κοσμογονικούς μύθος που θεμελιώνουν τον δυτικό πολιτισμό. Τα δεδομένα τους δεν προέρχονται μόνο από τις προφορικές παραδόσεις μα είναι αποτέλεσμα διασταυρωμένων μαρτυριών. Έχει νόημα, ωστόσο, να υπογραμμιστεί πως τόσο «Η Αρπαγή της Ευρώπης», μύθος κεντρικός όσο και ο «Τάλως», που συνδέεται απόλυτα με το πρώτο έργο είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της κρητικής προϊστορίας, μύθοι αρχετυπικοί, αντίθετα η «Φρονίμη», αναφέρεται σε καταγραφή ιστορικού συγγραφέα διατηρώντας αρκετά μυθολογικά χαρακτηριστικά.
Ο κύκλος των έργων μου, που εμπνέονται από την Κρήτη, συμπληρώνεται από τέσσερα ακόμα έργα γραμμένα κι αυτά σε δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο. Είναι τα έργα «Χορτάτσης και Εργίνα», «Αλοΐδες» «Ο Ψηλορείτης τραγουδάει τους μύθους του» και «Πες μας τι είδες, ουρανέ», ένα έργο για το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Όλα τα παραπάνω έργα μου έχουν γνωρίσει τη σκηνική τους δικαίωση σε επανειλημμένες παραγωγές. Στις προθέσεις μου είναι, σύντομα, ο κύκλος των αναφορών στις κρητικές μυθολογικές πηγές να συμπληρωθεί μ’ έναν ακόμη τόμο. Ίσως και μ’ ένα ακόμη έργο για τον «Ιδομενέα», τον μεγάλο βασιλιά της Κρήτης που όμως δεν έχει γραφτεί ακόμα.
Γιώργος Χατζηδάκης

Αριθμός σελίδων: 172
ISBN: 978-618-5101-57-2
Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14Χ21

 

   
Λιαν. τιμή: 14,84 Ευρώ
Τιμή web 13,36 Ευρώ