Newsletter
 

Βιογραφικό του συγγραφέα

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1962 στον Καναδά όπου και μεγάλωσε, από Έλληνες γονείς, οι οποίοι αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Ο πατέρας του, Στέφανος Κρις, κατάγεται από την Κέρκυρα, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά όπου και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως επιτυχημένος μηχανικός ενώ η μητέρα του, Ναυσικά Κρις, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε ως λογίστρια στον Καναδά.
Κι εκείνος με τη σειρά του, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του Καναδά.
Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Τσούκα και έχει αποκτήσει δύο γιους, τον Στέφανο που είναι 2 χρονών και τον Νικηφόρο που είναι 2 μηνών.
Υπήρξε καθηγητής αγγλικών στον Καναδά για πολλά χρόνια και σήμερα διδάσκει αγγλικά σαν δεύτερη γλώσσα σε παιδιά στην πόλη της Πρέβεζας, όπου και κατοικεί με την οικογένειά του.  Έχει, επίσης, εκδώσει μια σειρά από βιβλία στην αγγλική για τις εκδόσεις «Γρίβας».
Όσον αφορά την συγγραφική του δραστηριότητα, έχει συγγράψει τα εξής έργα:

  • Μια κωμωδία με τίτλο “Εnter The Giants” (1998) που κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερου μονόπρακτου έργου της χρονιάς στην πόλη του Εdmonton, στον Καναδά, το οποίο παίχτηκε με ελεύθερη είσοδο στην σκηνή του Walterdale Playhouse, του αρχαιότερου θεάτρου του Εdmonton.
  • Μία κωμωδία με τίτλο ¨Plato’s Progress and Anti-progress” (1999), η οποία ανέβηκε επίσης στο Εdmonton Theater Fringe Festival.
  • Δύο ακόμη παιδικά έργα με τίτλο «Τhe City That Smelled Like Coco Coffee» (2004) και “Work: How To Find It  and How To Do It” (2005).
  • Ένα βιβλίο-«μίνι-εγκυκλοπαίδεια» με ιστορικό-επιστημονικό περιεχόμενο με τίτλο «Maps of Gods», το οποίου τη συγγραφή ολοκλήρωσε το 2012 μετά από δεκαετή έρευνα. Πραγματεύεται την εξής ιδέα: αν οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας υπήρχαν και μπορούσαν να μας μιλήσουν σήμερα τί θα έλεγαν για την σημερινή μας κατάσταση.
  • Ένα ιστορικό-λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2013» με θέμα τους δέκα λόγους για τους οποίους, κατά τον θεό Άρη, η Ελλάδα «βρίσκεται στο στόχαστρο».
  • Ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο “Τα Αστέρια είναι Δικά μας” (2013), το οποίο συνέγραψε και εξέδωσε με αφορμή την βάπτιση του γιου του, Στέφανου.

Το 2012 παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία τον επέλεξε ως έναν από τους πέντε νέους ανερχόμενους συγγραφείς.
Τον Οκτώβριο του 2012 εμφανίστηκε ως κεντρικός καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή «ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ» στο Κανάλι 9 προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2013».

Κυκλοφορούν:

When Grown-ups Awaken

Όταν ξυπνήσουν και οι μεγάλοι

Άρχοντας για μια μέρα

Δημοσιεύματα για το βιβλίο
Παρουσιάσεις

 

Όσα είπε η Χαρούλα Βερίγου στην παρουσίαση (Κέρκυρα)

Απόψε είμαστε εδώ και  μιλάμε
για  τον  Κερκυραίο συγγραφέα  Πέτρο  Χρυσικόπουλο
και το βιβλίο του  « Άρχοντας  για μια μέρα»

Ο Πέτρος, γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1962 στον Καναδά όπου και μεγάλωσε, από Έλληνες γονείς, οι οποίοι είχαν αναζητήσει  μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Είναι γιος  του Κερκυραίου  πολιτικού μηχανικού Στέφανου Χρυσικόπουλου και της λογίστριας  Ναυσικάς  Παπαχριστοδούλου  με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία επιλέγοντας το ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο είχε φοιτήσει και ο πατέρας του .
Το 2012 παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία τον επέλεξε ως έναν από τους πέντε νέους ανερχόμενους συγγραφείς. Έχει γράψει έργα παιδικής λογοτεχνίας, κωμωδίες και βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Αξίζει να αναφέρουμε πως έχει καταθέσει  συγγραφικό έργο  όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Αγγλική γλώσσα.
Ένα βιβλίο του, που έχει ιδιαίτερα ξεχωρίσει φέρει τον τίτλο «Maps of theGods». Τη συγγραφή του ολοκλήρωσε το 2012 μετά από δεκαετή έρευνα και πραγματεύεται την εξής πρωτότυπη ιδέα: αν οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας υπήρχαν και μπορούσαν να μας μιλήσουν σήμερα τί θα έλεγαν για την σημερινή μας κατάσταση;
Σκεφτείτε τον προβληματισμό και εσείς. Ειλικρινά αξίζει τον κόπο.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο σε βιογραφικά στοιχεία του Πέτρου, ούτε και στο συγγραφικό του έργο με λεπτομέρειες. Θέλω όμως να σταθώ στη στιγμή που προκάλεσε την ευαισθησία μου και άγγιξε την ψυχή μου, με τη βεβαιότητα πως δεν θα αφήσει και εσάς αδιάφορους.
Εξομολογείται ο Πέτρος στην πρώτη μας συνάντηση: « Στον Καναδά είχαμε τα πάντα, ζούσαμε πολύ όμορφα και με  ανέσεις σε όλα τα επίπεδα ζωής, μια εξαιρετική ποιότητα στην καθημερινότητα μας, που ίσως αρκετοί θα ήθελαν ή θα επεδίωκαν να έχουν. Όμως… αυτό το όμως το διαδέχτηκε μια μεγάλη παύση μαζί με τη συγκίνηση που διακριτικά και με ευγένεια το συνόδευε. Όμως,  συνέχισε  ο Πέτρος, ήταν κάποιες φορές που βρισκόμουν, ανυποψίαστο  παιδί κάπου  σ’ ένα δρόμο εκεί στην πόλη που ζούσαμε και τότε, μια φωνή και μια μυρωδιά ένιωθα πως με καλούσε πίσω στα  στενά καντούνια της Κέρκυρας… κι άλλη παύση, μέχρι να περάσει ο κόμπος που φέρνει η μνήμη στο λαιμό.
Τα μάτια του γεμάτα αθωότητα και συγκίνηση, γιατί ο Πέτρος έχει την ευλογία να είναι ακόμη παιδί. Ακούει τη γιαγιά, τη νόνα  που τον καλεί. Κοιτάζει πέρα μακριά, μα δεν βλέπει τίποτα άλλο πίσω από τα κλειστά βλέφαρα, παρά το νησάκι Βίδο  μέσα από το στενό καντούνι τυλιγμένο στην πρωινή ομίχλη κι ας είναι στον Καναδά, τα μάτια της ψυχής με μια άλλη όραση προσανατολίζονται αλλού.
Η δύναμη της νοσταλγίας,  του υπενθυμίζει την επιταγή της ψυχής. Μετά, έρχεται η μυρωδιά  της βροχής και μέσα σε όλο αυτό το μυστήριο της αναπόλησης, πόσο ένα πιάτο πατάτες τηγανιτές και δύο αυγά μάτια ξυπνούν στο μέσα του κόσμο, τις πιο δυνατές αναμνήσεις και συγκινήσεις, όντας παραδομένος στην τρυφερή αγκαλιά της νόνας κι ας είναι μόνο στη φαντασία του. Ακούει όλο και πιο τακτικά το κάλεσμα της κι όταν τον ρωτούν τι του λείπει, απαντά με πολύ ειλικρίνεια, « ένα πιάτο πατάτες τηγανιτές και δύο αυγά μάτια, αλλά να είναι αυτό που μόνο η νόνα ξέρει να ετοιμάζει με τόση αγάπη, τίποτα άλλο».
Αυτός  φίλες και φίλοι, είναι ο δικός μας Πέτρος Χρυσικόπουλος, ένα μεγάλο παιδί.
Αυτό που κάνει κάποιον να πετυχαίνει στη ζωή του, έχει αποδειχτεί και το έχουμε οι περισσότεροι διαπιστώσει,  δεν είναι οι γνώσεις, τα πτυχία, τα υλικά εφόδια, ή, οι γνωριμίες. Αναμφισβήτητα όλα τα παραπάνω είναι βοηθητικά μέσα.  Υπάρχει όμως κάτι που κάνει τη μεγάλη διαφορά και μοιάζει να είναι το σημαντικότερο, το πιο βασικό. Το κύριο και ίσως το μοναδικό συστατικό για να πετύχει κάποιος στη ζωή του, εκτός από την αγάπη, είναι η αυτογνωσία. Ο Πέτρος, πάνω από όλα γνωρίζει καλά τον εαυτό του και έχει δουλέψει πολύ με τον εσωτερικό του κόσμο.
Στις μέρες μας,  αυτό που χρειάζεται να υπηρετούμε όλοι, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά και στο μέλλον τους απλόχερα, είναι η ανάγκη της ειλικρίνειας και της αισιοδοξίας στις σχέσεις μας .
Δυστυχώς, παρατηρείται ως κοινωνικό φαινόμενο πια ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπάρχει συστατικό της ευτυχίας. Τα παιδιά ίσως δεν το διαθέτουν γιατί κανείς δεν τους το δίδαξε με λόγια και έργα απλά ή  γιατί η  ίδια η κοινωνία μας, την τελευταία κυρίως δεκαετία καλλιεργεί το αντίθετο.  
Βλέπουμε να ακυρώνονται όνειρα, να δυσκολεύονται όλοι κάθε μέρα και περισσότερο, να χάνονται  αξίες και ιδανικά, επιτρέποντας σχεδόν σε ολόκληρο το σύστημα να βασίζεται στην αιώνια διαμάχη, «του να  έχω»  ή  «να είμαι».
Μοιάζει να υπερισχύει δυστυχώς το πρώτο, το «να  έχω», με οποιοδήποτε τίμημα. Ο Πέτρος στο βιβλίο του «Άρχοντας για μια μέρα», θέλει να μας θυμίσει  τι θα γίνει αν τολμήσουμε το δεύτερο, το «να είμαι».
Με απλό και κατανοητό τρόπο, έρχεται να μας πείσει πως υπάρχει ελπίδα να καταφέρουμε να οδηγήσουμε μέσα από τη σκέψη και τη θέληση των παιδιών, την αρρωστημένη κοινωνία μας σε μια άλλη μορφή.
Το βιβλίο  «Άρχοντας για μια μέρα» τολμά να συνδέσει την αθωότητα με την ευρηματικότητα, έρχεται να φέρει την αλήθεια στον αφρό μαζί με μια πιο αποφασιστική εσωτερική τοποθέτηση σε θέματα που φαντάζουν τραγικά και δυσεπίλυτα.
Η επιστροφή στην αθωότητα  και η αντίληψη του σύγχρονου κόσμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού,  είναι ο μόνος τρόπος  για να μπορέσουμε να δούμε ξανά το χαρταετό της ελπίδας, της χαράς, της θετικής σκέψης,  να υψώνεται στα πέρατα του ουρανού, με τη βεβαιότητα πως κάναμε αυτό που χρειαζόταν  όχι μόνο για εμάς αλλά κυρίως για το μέλλον των παιδιών και μια  κοινωνία με ευοίωνες προοπτικές για όλους.
Ο συγγραφέας  Πέτρος Κρις  όπως είναι γνωστός στο ευρύ κοινό,  δίδει μέσα από το βιβλίο του τις προϋποθέσεις  ν’ αντιληφθεί το παιδί, ο  έφηβος, αλλά και ο ενήλικας,  πως  κάθε  άνθρωπος  μπορεί να είναι ο φορέας  που  επιλέγει  η  ψυχή για να πορευτεί στην εξέλιξη  και έχει  ένα χρέος για να το κάνει σωστά, να θυμάται πως για να βλέπει καθαρά και μακριά πρέπει να βλέπει  με τα μάτια του παιδιού. Αυτό αποτελεί  και τη  μεγαλύτερη  ευθύνη.
Ο ίδιος καταλήγει στο ηθικό  δίδαγμα ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι δάσκαλοι  της αλήθειας από τους ίδιους τους μαθητές.
Διαβάζεται εύκολα το βιβλίο για το οποίο μιλάμε, είναι καλογραμμένο και περιεκτικό σε έννοιες  και ιδέες. Προσεγγίζει τους θεσμούς και τους ρόλους  των προσώπων που οδηγούν τις τύχες μας, δίνοντας  άλλες επιλογές, που αν εφαρμοσθούν  με σταθερότητα και ευγένεια, μπορούν να  μας οδηγήσουν  στο χτίσιμο μια νέας πιο ευέλικτης και σίγουρα πιο ανθρώπινης κοινωνίας.  
Αγγίζει την καθημερινότητα με όλα της τα προβλήματα. Είναι η καθημερινότητα που ζούμε όλοι μας, αυτή που μας συνθλίβει  όλο και περισσότερο.
Στο πρόσωπο του μικρού Νικηφόρου, με τη συνηγορία της τύχης αφυπνίζεται στην ουσία ο αναζητητής της αλήθειας κι ας  βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Έχει να επιτελέσει ένα στόχο, ένα σκοπό, να μας θυμίζει τις ξεχασμένες αλήθειες, να τολμήσει να φέρει την ανατροπή στο κατεστημένο, ακόμη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη.
Επιβεβαιώνει την ορθή στάση για εκείνον που επιλέγει να βιώνει τη ζωή του με υπευθυνότητα και συνέπεια, με ήθος και προοπτική δικαίου.
Τελικά, αυτό το βιβλίο, ίσως να προσθέτει ένα λιθαράκι αλήθειας σε όποιον πιστεύει πως τίποτα δεν χάθηκε ακόμα. Συνοψίζοντας αξίζει να αναφερθεί κανείς στις παρακάτω σημαντικές  έννοιες  αλλά και αποτελέσματα που βρίσκονται κρυμμένα μέσα στην πλοκή της ιστορίας  και δεν είναι άλλα από :
 • Την ενθάρρυνση
 • Τη συνεργασία και όχι την αντιπαλότητα
 • Την ευγένεια και την αλληλεγγύη
 • Την επίλυση των προβλημάτων μέσα από ορθές και έντιμες διαδικασίες

Τα άλυτα θέματα που συσσωρεύονται, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν στον εαυτό μας  και στους γύρω μας.
Ο  Πέτρος, μας υπενθυμίζει πως  ο ενήλικας, αυτός που ίσως έχει εκλεγεί και νομίζει πως ορίζει και τις τύχες μας, θα πρέπει να γνωρίζει να ακούει, μερικές φορές μόνο αυτό αρκεί, φτάνει φυσικά να ακούει ενεργά και βαθιά.


Οφείλει να  έχει να προτείνει και λύσεις, όταν αντιμετωπίζουμε  δυσκολίες, τις πιο πολλές φορές οι λύσεις είναι μπροστά μας  αλλά δεν τις βλέπουμε. Ένα πιο καθαρό και ανεπηρέαστο μάτι  πάντα τις βλέπει.


Οφείλει να ξέρει πως μέσα  σε κάθε εμπειρία υπάρχει πάντα κάτι θετικό, αν εντοπιστεί, τα πράγματα γίνονται λίγο καλύτερα και πως καμιά φορά η αλήθεια είναι κρυμμένη ή μεταμφιεσμένη και μόνον όταν την αντικρύσουμε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτήν.
« Ο χρόνος μετριέται  με την καρδιά κι όχι με το ρολόι», γράφει ο Πέτρος και θα είναι πολύ ωραίο, είτε διαβάζοντας με ένα παιδί, είτε διαβάζοντας σε ένα παιδί, να μετράμε με τα τικ – τακ της καρδιάς τις στιγμές, ανοίγοντας το παράθυρο στο μαγικό κόσμο της γνώσης.
Ας αφήσουμε τις εύκολες επιλογές στην άκρη, (τηλεόραση, ανούσια υλικά αγαθά, ετικέτες  που δε σημαίνουν τίποτα άλλο από ματαιοδοξία και δήθεν, πολλά δήθεν), ας αφήσουμε και τον εγωισμό μας στην άκρη,  για να μην πληγωθούν περισσότερο τα παιδιά μας. Αρκετά έχουμε καπηλευτεί καταστρέφοντας το μέλλον τους.

« Άρχοντας για μέρα »,  λοιπόν  και ας κάνουμε με χαρά  αυτό το  ξεχωριστό δώρο στα παιδιά, ένα διαφορετικό ταξίδι στη μαγεία του λόγου και των αξιών.

Ας τα αφήσουμε να ονειρευτούν και να  μεγαλώσουν σε ένα δικαιότερο κόσμο
με αξιώσεις παιδείας και ανθρωπιάς .

 

Από καρδιάς

Με εκτίμηση
Χαρούλα Βερίγου

 

Κέρκυρα 18 Νοεμβρίου 2015

Βίντεο για το βιβλίο

Προς το παρόν δεν υπάρχουν

 

 
Πέτρος Κρις
 
Άρχοντας για μια μέρα
 
 

Στο βιβλίο περιγράφεται μια ‘φανταστική’ χώρα, την οποία ταλαιπωρούν ‘φανταστικά’ καθημερινά προβλήματα. Οι κάτοικοί της έχουν χάσει το γέλιο τους και βιώνουν την αδικία. Δεν τους αρέσει καθόλου!
Πρόκειται για μια χώρα στην οποία γίνονται συνέχεια εκλογές, μα δεν αλλάζει τίποτα. Είναι μια χώρα της οποίας οι κυβερνήσεις υπογράφουν κάθε τόσο νέα μέτρα και μνημόνια, εις βάρος των πολιτών.
Στη χώρα αυτή, ευτυχώς, υπάρχει κι ένας μικρός ήρωας, ο Άρχοντας για μια μέρα, ο μικρός Νικηφόρος. Τη μοναδική μέρα του χρόνου, ανήμερα της Παγκόσμιας μέρας των δικαιωμάτων του παιδιού, που του δίνεται η δυνατότητα να κυβερνήσει αυτή τη φανταστική χώρα, όλα αλλάζουν.
Ο ίδιος τρέχει και δε φτάνει να προλάβει, αλλά οι κάτοικοι ξαναχαμογελούν κι ελπίζουν και οι κυβερνήτες τρομάζουν.

Εάν στις επόμενες εκλογές δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον Άρχοντα για μια μέρα θα εξασφαλίσετε έναν πολύ καλό και ειλικρινή φίλο για όλη σας τη ζωή!

 

Αριθμός σελίδων: 64
ISBN: 978-618-5101-18-3
Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2015
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 17Χ24

 

Δωρεάν αποστολή  
Λιαν. τιμή: 12,72 Ευρώ
Τιμή web 11,45 Ευρώ