Newsletter
 

Βιογραφικό του συγγραφέα

Πέτρος Κρις:
Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1962 στον Καναδά όπου και μεγάλωσε, από Έλληνες γονείς, οι οποίοι αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Ο πατέρας του, Στέφανος Κρις, κατάγεται από την Κέρκυρα, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά όπου και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως επιτυχημένος μηχανικός ενώ η μητέρα του, Ναυσικά Κρις, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε ως λογίστρια στον Καναδά.
Κι εκείνος με τη σειρά του, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του Καναδά.
Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Τσούκα και έχει αποκτήσει δύο γιους, τον Στέφανο που είναι 2 χρονών και τον Νικηφόρο που είναι 2 μηνών.
Υπήρξε καθηγητής αγγλικών στον Καναδά για πολλά χρόνια και σήμερα διδάσκει αγγλικά σαν δεύτερη γλώσσα σε παιδιά στην πόλη της Πρέβεζας, όπου και κατοικεί με την οικογένειά του.  Έχει, επίσης, εκδώσει μια σειρά από βιβλία στην αγγλική για τις εκδόσεις «Γρίβας».
Όσον αφορά την συγγραφική του δραστηριότητα, έχει συγγράψει τα εξής έργα:

  • Μια κωμωδία με τίτλο “Εnter The Giants” (1998) που κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερου μονόπρακτου έργου της χρονιάς στην πόλη του Εdmonton, στον Καναδά, το οποίο παίχτηκε με ελεύθερη είσοδο στην σκηνή του Walterdale Playhouse, του αρχαιότερου θεάτρου του Εdmonton.
  • Μία κωμωδία με τίτλο ¨Plato’s Progress and Anti-progress” (1999), η οποία ανέβηκε επίσης στο Εdmonton Theater Fringe Festival.
  • Δύο ακόμη παιδικά έργα με τίτλο «Τhe City That Smelled Like Coco Coffee» (2004) και “Work: How To Find It  and How To Do It” (2005).
  • Ένα βιβλίο-«μίνι-εγκυκλοπαίδεια» με ιστορικό-επιστημονικό περιεχόμενο με τίτλο «Maps of Gods», το οποίου τη συγγραφή ολοκλήρωσε το 2012 μετά από δεκαετή έρευνα. Πραγματεύεται την εξής ιδέα: αν οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας υπήρχαν και μπορούσαν να μας μιλήσουν σήμερα τί θα έλεγαν για την σημερινή μας κατάσταση.
  • Ένα ιστορικό-λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2013» με θέμα τους δέκα λόγους για τους οποίους, κατά τον θεό Άρη, η Ελλάδα «βρίσκεται στο στόχαστρο».
  • Ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο “Τα Αστέρια είναι Δικά μας” (2013), το οποίο συνέγραψε και εξέδωσε με αφορμή την βάπτιση του γιου του, Στέφανου.

Το 2012 παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία τον επέλεξε ως έναν από τους πέντε νέους ανερχόμενους συγγραφείς.
Τον Οκτώβριο του 2012 εμφανίστηκε ως κεντρικός καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή «ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ» στο Κανάλι 9 προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2013».

Δημοσιεύματα για το βιβλίο
Προς το παρόν δεν υπάρχουν
Παρουσιάσεις

Προς το παρόν δεν υπάρχουν

Βίντεο για το βιβλίο

Προς το παρόν δεν υπάρχουν

 

 
Peter Chriss
 
When Grown-ups Awaken

Όταν ξυπνήσουν οι μεγάλοι

 

Σ’ ένα χωριό, που κρύβεται πίσω από τα σύννεφα, στον Όλυμπο, στην ξεχασμένη ιερή γη που την ονομάζουν Ελλάδα, ζουν παιδιά με φτερούγες που πετούν και βλέπουν τον κόσμο κάτω, τους ενήλικες που ζουν τη ζωή τους κοιμώμενοι μέσα στις βαρετές τους πόλεις.
Δεν είναι και τόσο εύκολο να αλλάξεις τον κόσμο, ειδικά αν συνειδητοποιήσεις πόσοι από τους μεγάλους πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη κοιμούνται. Όταν τα παιδιά πετούν ανά τον κόσμο, μπορούν να κοιτάξουν κάτω απ’ τα σύννεφα και να δουν όλα αυτά που κάνουν οι μεγάλοι απ’ άκρη σ’ άκρη αυτού του πλανήτη.
Κάπου στη Μέση Ανατολή για παράδειγμα, τα παιδιά είδαν ένα βασίλειο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην αρετή του ύπνου. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αποκαλούνται οι Αυτού Μεγαλειότητες Υπνηλιότητες, υπάρχει ένας Υπουργός των Δυνατών Ροχαλητών και ένας Υπουργός των Ήπιων Ροχαλητών, υπάρχουν μεγαλομαξιλάρηδες Ευγενείς και μικρομαξιλάρηδες Ευγενείς, μαξιλαροπόλεμοι ανάμεσα σε εκείνους που κοιμούνται στην αριστερή πλευρά του κρεβατιού τους και εκείνους που κοιμούνται στην δεξιά πλευρά, και όλοι εκεί παρακολουθούν ροχαλητόπερες και κοιμισωδίες. Αστείο βασίλειο.
Κατά πολύ φαιδρότεροι ήταν οι μεγάλοι της Ευρώπης. Ονειροπόλοι, ριζοσπαστικοί και επίδοξοι επαναστάτες που μιλούν χωρίς σταματημό για την «ανατροπή της παλαιάς τάξης» και για το «ξεκίνημα μιας νέας επανάστασης». Όσο πιο συχνά φώναζαν όμως τη λέξη «επανάσταση» τόσο πιο γρήγορα έπεφταν στον ύπνο. Ακόμη πιο παράξενη όμως ήταν μια μικρή θρησκευτική αίρεση που αποκαλούνταν οι Ιερείς του Ύπνου. Αυτοί οι ιερείς συνεχώς συμβούλευαν το ποίμνιό τους να μένει άπραγο, άσχετα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ή το πόσο απελπιστική ήταν η φτώχια του, οι ιερείς ποτέ δεν άλλαζαν το δόγμα τους. Τη Δευτέρα, οι ιερείς έψαλλαν: «Ας κοιμηθούμε σήμερα ώστε να είμαστε πιο ανανεωμένοι αύριο». Την Τρίτη : «Ας κοιμηθούμε αύριο, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο ανανεωμένοι μεθαύριο». Μέχρι την Κυριακή, το ίδιο ‘τροπάριο’: «Ας  κοιμηθούμε ύπνο βαθύ σ’ αυτή τη ζωή, ώστε να είμαστε ανανεωμένοι εις την μετέπειτα ζωή».
Κι όταν οι πραγματικά ανήσυχοι και απεγνωσμένοι άνθρωποι απαιτούσαν σθεναρά να γίνει επιτέλους κάτι για να αντιμετωπιστούν τα κοινά τους προβλήματα, οι συνοφρυωμένοι ιερείς του Ύπνου προειδοποιούσαν αυστηρά: «Σσσστ! Εάν ο Θεός με τις πιτζάμες του σας τσάκωνε ποτέ  ξύπνιους, μπορεί να νόμιζε ότι είμαστε ταραχοποιά στοιχεία και να μην μας προσκαλούσε η Χάρη Του στον παράδεισο».
Κι αυτά, παρεμπιπτόντως,  είναι μονάχα δύο από τα πολλά και διάφορα είδη κοιμώμενων  τύπων που υπάρχουν στη γη.  Αυτή η μικρή ήπειρος που ακούει στο όνομα Ευρώπη βρίθει  από λόγιους ανθρώπους που προσπαθούν να κοιμίσουν ο ένας τον άλλο.
Αυτός ο γέρικος και επικίνδυνος κόσμος των μεγάλων με όλα του τα μοιραία γνώριμα, κοινότυπα, βαρετά, καθημερινά προβλήματα, εντέλει μπορεί και θα σωθεί από τα φτερωτά παιδιά που έρχονται από τον Όλυμπο να μας ξυπνήσουν και να μας δείξουν χάρτες από τους χαμένους Αγίους Τόπους.
Οι αναγνώστες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.deargrownups.com στην οποία θα βρουν περισσότερα στοιχεία για τους χάρτες του βιβλίου, την αλληλογραφία των παιδιών της ιστορίας με τους ιθύνοντες του σύγχρονου κόσμου αλλά και να παίξουν το παιχνίδι: Όταν ξυπνήσουν οι μεγάλοι.

Αριθμός σελίδων: 216
ISBN: 978-618-805 89-2-7
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2013
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 17x24

 

Δωρεάν αποστολή  
Λιαν. τιμή: 11,98 Ευρώ
Τιμή web 10,71 Ευρώ