Newsletter
 

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Βασίλης Μπαρούτης γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Φοίτησε στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας, στη Σχολή Διοίκησης Παραγωγικών Μονάδων.
Από το 2007 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.
Αγαπάει τη μουσική, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τις κακές συνήθειες και την καλή παρέα.
Τα πρώτα του γραπτά ήταν στίχοι.
Έχει κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής και με την παρέα των Luden labs συμμετείχε στην οργάνωση βραδιών ανάγνωσης στην Αθήνα.
Το διήγημα του «Τι νέα από την Κατερίνα;» τυπώθηκε το 2014 σε μορφή fanzine, ενώ μικρότερα διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Θράκα.
Οι ήρωες της καθημερινότητας και η οικογένεια του αποτελούν βασική πηγή έμπνευσης για τα γραπτά του.

H συλλογή διηγημάτων «Ηχολόγια» είναι το πρώτο του βιβλίο.
Δημοσιεύματα για το βιβλίο
Προς το παρόν δεν υπάρχουν
Παρουσιάσεις


 

Η αφήγηση: είναι πότε πρωτοπρόσωπη, πότε τριτοπρόσωπη, ο Βασίκης είναι παρατηρητής αλλά κυρίως ωτακουστής λέξεων και ιστοριών και εξού το Ηχολόγια, ο τίτλος των διηγημάτων.

Τα διηγήματά του έχουν ποικιλία. Ακροβατεί μεταξύ του μυθολογικού και του παραμυθητικού στοιχείου όπως το Η επιστροφή του Οδυσσέα, του τελείως φανταστικού (Ο άνθρωπος ξυπνητήρι και Ο πετεινός), ενός πικρού εφηβικού ρεαλισμού όπως Το σπίτι απέναντι και το Καλοκαίρι του ‘97 και του ανεκδοτολογικού όπως το Ξαλάφρωμα. Τα περισσότερα διακρίνονται ως αυτοβιογραφικά περιστατικά αλλά ο αναγνώστης δεν είναι και πολύ σίγουρος γι΄αυτό. Και αυτό το χειρίζεται πολύ καλά εδώ ο Βασίλης, δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι σίγουρος ο αναγνώστης για να θέτει ερωτήματα η ανάγνωσή του και όχι να παίρνει απαντήσεις. Λένε ότι η καλή λογοτεχνία θέτει ερωτήματα, η κακή τα απαντά.

Η τέχνη του διηγήματος είναι τέχνη ταπεινή και δύσκολη. Θέλει μεράκι, υπομονή και μαεστρία για να μπορέσεις να κερδίσεις τον αναγνώστη σ’ αυτούς τους λογοτεχνικούς «αγώνες», σε αντίθεση με τους άλλες, ημιαντοχής και αντοχής (νουβέλα, μυθιστόρημα).

Ο συγγραφέας μεταφέρει αυτά που τον αγγίζουν και τα μοιράζεται με τον δικό του προσωπικό τρόπο, αυτόν που τον κάνει να εκφράζεται καλύτερα. Αποτυπώνει μία τοιχογραφία της ελληνικής επαρχίας, των ελληνικών καλοκαιριών στην επαρχία με ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ανθρώπους δηλαδή που όλοι γνωρίζουμε είτε τους έχουμε δίπλα μας, είτε μας θυμίζουν κάποιους που γνωρίσαμε κάποτε.

Τα διηγήματα του Βασίλη έχουν μικρή φόρμα (11 μικρά και 1 μεγάλο) και είναι σφιχτά αν και δεν συνδέονται μεταξύ τους, δεν ακολουθούν συγκεκριμένες τεχνικές και λογοτεχνικούς κανόνες κατά γράμμα. Είναι γραμμένα από καρδιάς, είναι ελεύθερα δημιουργικά ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν πρωτοδημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Θράκα - το Η επιστροφή του Οδυσσέα πρόσφατα βραβεύτηκε από την Unesco και το πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό Ιθάκης. Όμως η ηλεκτρονική ανάγνωση δεν φτάνει. Αυτά τα διηγήματα έπρεπε να μπουν σε μία συλλογή και να τυπωθούν, γιατί από την ηλεκτρονική ανάγνωση τους λείπουν τα κύρια απαραίτητα: η αφή και η οσμή. Και εδώ τα έχουμε τυπωμένα από τις εκδόσεις Φίλντισι, που φαίνεται να ρισκάρει και να προωθεί τους νέους συγγραφείς.

Τώρα, εκτός από τον συγγραφέα υπάρχουν και οι αναγνώστες: Όπως λέει και ο Αχιλλέας Κυριακίδης “όταν ξαναδιαβάζουμε ένα βιβλίο, το βιβλίο ξαναγράφεται» με την έννοια ότι και στην ανάγνωση συντρέχουν συνθήκες, περιστάσεις, εμπειρίες του αναγνώστη. Κάθε νέα ανάγνωση μάς προσφέρει κάτι πέρα από ό,τι είχαμε δει την προηγούμενη φορά. Έτσι συμβαίνει και με τα διηγήματα του Βασίλη. Θέλει μία πιο προσεκτική ανάγνωση να δεις πίσω από τις λέξεις, να διαπιστώσεις ότι από κάτω τρέχουν κι άλλες ιστορίες, οι παράπλευρες ιστορίες των συμπρωταγωνιστών, όχι μόνο των ηρώων του.

Τα διηγήματά του Βασίλη πλαισιώνουν τα πολύ ωραία σκίτσα του ζωγράφου και φίλου Γιώργου.

Επίσης, εκτός από τα διηγήματα υπάρχουν στίχοι από αγαπημένα τραγούδια του συγγραφέα. Ξεχωρίζω και το δικό μου αγαπημένο των Ramones: The KKK took my baby away. Επομένως σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο ακούγοντας κάποια τραγούδια από τη μουσική επιλογή του Βασίλη.
H ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη παίζει αυτη τη στιγμή στο θέατρο Εξαρχείων στην παράσταση Κυμβελίνος, του Σεξπηρ σε σκηνοθεσία και διασκευή Αλέξανδρου Κοέν.
Αγαπημένο απόσπασμα από το Τι νέα από την Κατερίνα;
“Η κάθε μέρα είναι χαμένη μέρα, αν δεν αφήσει μια ανάμνηση. Από τη μέρα που θα έφευγε η Κατερίνα μόνο στη θύμησή της θα έβρισκα γέλιο, λύπη, θυμό κι ελπίδα. Δε ζω στο παρελθόν αλλά σ’ αυτό στηρίζομαι, όταν σηκώνομαι στις μύτες των ποδιών για να δω έως πού μπορεί να φτάνει το μέλλον, το μέλλον που ίσως με φέρει λίγο πιο κοντά της.”
Ερωτήσεις
Με ποια λόγια θα σύστηνες το βιβλίο σου σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσένα;
Τι απαντάς σε όσους θα πουν ακόμα ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνεις;
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στους αναγνώστες σου με το βιβλίο σου;
Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σου ιστορία;
Τι είναι για σένα συγγραφή;
Ποιό βιβλίο επηρέασε τη ζωή σου περισσότερο;
Έχεις ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σου;

 

 

Βίντεο για το βιβλίο

Προς το παρόν δεν υπάρχουν

Το προφίλ του συγγραφέα στο facebook

 

 
Βασίλης Μπαρούτης
 
Ηχολόγια
 
 

Ηχολόγια είναι όλα όσα φτάνουν στ' αυτιά μας με όχημα τη νόηση, την καρδιά κι όχι το στόμα. Είναι οι μέσα μας φωνές που κυοφορούν τον λόγο. Αν θα ειπωθούν, αν θα γραφτούν, τελικά, κανείς δεν το γνωρίζει ακόμα. Μένει να το μάθουμε στη συνάντησή μας με ένα φίλο ή ένα φύλλο χαρτί που περιμένει τη γραφή να έρθει και να δώσει μορφή στο άκουσμά τους. Έντεκα μικρές ιστορίες και μία λίγο μεγαλύτερη, ασύνδετες μεταξύ τους, μακρινά ξαδέλφια που βρέθηκαν όλα μαζί σε αυτό το βιβλίο. Οι ήρωές τους κοιτούν από ένα ξεχασμένο παράθυρο τον έξω κόσμο και αναζητούν έναν τόπο, ένα αγαπημένο πρόσωπο, τη χαμένη τους νιότη ή απλά ένα μέρος να κατουρήσουν, γιατί κάπου στη διαδρομή μέθυσαν και δεν βρίσκουν τον δρόμο να γυρίσουν στο σπίτι τους.

 

Εδώ, δεν πρόκειται για διαδρομές σε ανεξερεύνητα δάση, ούτε για φανταστικές ιστορίες σε εξωτικά νησιά. Η ψυχή του καθημερινού ανθρώπου έχει τις δικές της λέξεις, τα δικά της κλειδιά, που δεν υπακούουν σε κώδικες, σε γραφικές περιγραφές και βαθυστόχαστα συμπεράσματα. Η ανεπιτήδευτη διήγηση, μια προσωπική αυτό-εξομολόγηση στη ουσία, δεν έχει να κάνει με όλα αυτά. Εδώ πρόκειται για μια κουβέντα που άφησαν δυο φίλοι στη μέση. Πρόκειται για την κατάκτηση του απλού.

Γ. Δάγλας - ποιητής

Αριθμός σελίδων: 144
ISBN: 978-618-5101-31-2
Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2016
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14X21

 

Δωρεάν αποστολή  
Λιαν. τιμή: 12,72 Ευρώ
Τιμή web 11,45 Ευρώ